partnerzy partner - SM Swarzędz partner techniczny - Inea

Wielkanoc z Muzeum online 27-28 marca

Wielkanoc z Muzeum online 27-28 marca
Udostępnij

Wraz z nadejściem wiosny, jak co roku, zapraszamy do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, tym razem na cykl wydarzeń online poświęcony tematyce zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy. Niestety sytuacja pandemiczna nie pozwala nam zorganizować tak lubianego i licznie odwiedzanego Jarmarku wielkanocnego, za to w dniach 27-28 marca o godzinie 11.00, 13.00, 15.00 i 17.00 zaprosimy Państwa do udziału w zajęciach online. Mamy nadzieję, iż razem z nami na warsztatach wykonacie Państwo palmę wielkanocną lub tradycyjną pisankę, a także przypomnicie sobie dawne zwyczaje i obrzędy przedświąteczne i świąteczne. Nasza kamera odwiedzi też stęsknione za zwiedzającymi muzealne zwierzaki! Szczegółowy harmonogram spotkań online podajemy poniżej, łącznie z wykazem materiałów, które należy zgromadzić przed zajęciami. W tych dniach, podczas spotkań online, będzie można także wziąć udział w licznych konkursach z nagrodami!

Harmonogram spotkań online

(szczegóły konkursów zostaną podane po spotkaniach)

Sobota 27 marca

godz. 11.00 Premiera filmu pt. Co za panna ta Marzanna, maikiem-gaikiem żegnana, przed dyngusem zatapiana?

godz. 13.00 O palmach wielkanocnych – warsztaty

Potrzebne materiały:

drucik florystyczny 0,7 mm, patyk do grilla lub inny ok. 30 cm, gałązki bukszpanu, wierzby z kotkami, kwiaty papierowe z bibuły (kolorowa krepa) oraz opcjonalnie wstążki.

Na zakończenie konkurs z nagrodami

godz. 15.00 Świąteczne spotkanie ze zwierzętami

Na zakończenie konkurs z nagrodami

godz. 17.00 Z wielkanocnego stołu - biała kiełbasa

O tradycjach wielkanocnego stołu z przepisami na białą kiełbasę.



Niedziela 28 marca

godz. 11.00 Czy każda "pisanka" to pisanka?

Potrzebne materiały:

-technika batikowa: zapałka, świeczka, szpilka, ugotowanie białe jajo, barszcz czerwony instant w kubeczku.

-technika rytownicza: ugotowane jajo w łupinach cebuli (0,5 l wody, 3 garści łupin z cebuli, gotować ok 1 h) lub zabarwione na brązowo barwnikiem sztucznym, nożyk do tapet lub do warzyw.

Na zakończenie konkurs z nagrodami.

godz. 13.00 Muradyny, żandary, siwki czyli świętowanie w Wielkopolsce

Na zakończenie konkurs z nagrodami.

godz. 15.00 Tradycje wielkiego tygodnia

Na zakończenie konkurs z nagrodami.

godz. 17.00 Z wielkanocnego stołu - żurek

O tradycjach wielkanocnego stołu z przepisami na tradycyjny żurek.

Zapraszamy

 

 

Zobacz również:

Zobacz wszystkie
Zamknij X
Nasza strona korzysta z ciasteczek (ang. cookies) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.