Znamy wyniki konkursu PRZEKĄSKI Z GĄSKI 2022
Gęsie pipki, tatary, pierogi z gęsiną, pasztety, a nawet gołąbki – między innymi takie rarytasy czekały na członków kapituły konkursowej podczas tegorocznej odsłony ogólnopolskiego konkursu PRZEKĄSKI Z GĄSKI 2022 w Restauracji Stara Osada w Wiórku.
Jury oceniało nie tylko smak, ale również prezentację dań. Szczególną uwagę zwrócił gęsinowy stół biesiadny przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina). Spośród 30 dań i przekąsek z gęsiny kapituła wyłoniła następujących zwycięzców:
Laureatką GRAND PRIX oraz zdobywczynią nagrody finansowej w wysokości 1 000 złotych została Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” Puszczykowo nagrodzona za Smalec gęsi.
I miejsce ex aequo:
- Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” z Puszczykowa za Tatar z gęsiny
- KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kluski w rosole z gęsi
II miejsce ex aequo:
- Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” z Puszczykowa za Galart z gęsi (prawa noga)
- Karczma Szreniawa za Gęsie pipki
III miejsce ex aequo:
- PHU CRISTAL Jakub Klorek z Ostromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za Gołąbki z gęsiną
- Paweł Powroźnik Restauracja „P jak pyszne” z Kępna za Tatar z gęsiny
Wyróżnienia otrzymali:
- KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Salceson z Gęsiny
- Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za Pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i galaretką z wina
- PHU CRISTAL Jakub Klorek z Ostromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za Czerninę z kluseczkami szarymi
- Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za Pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym
- Zespół Szkół Nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie za Gęsie pipki w chlebie
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Przekąski z Gąski” przyznano:
- Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” Puszczykowo za Smalec gęsi
- KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kluski w rosole z gęsi
- Karczma Szreniawa za Gęsie pipki
- Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za Pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i galaretką z wina
- Michał Widerski KGW Gurówko za tartę z musem z gęsich wątróbek
- Tradycyjne Jadło z Pomarzanowic za Pasztet pieczony z gęsi 100 g
- Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za Pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym.
Upominki dla laureatów ufundował Powiat Poznański oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Jana Grabkowskiego Starosty Poznańskiego.