Nasza oferta ma charakter edukacyjno-rekreacyjny. Celem jest przedstawienie tradycji kulinarnych wsi polskiej ze szczególnym uwzględnieniem ziemi wielkopolskiej gdzie do dziś dość silne są wpływy kuchni niemieckiej. Na spuściznę kulinarną wsi składa się wiele produktów, które odzyskują popularność zwłaszcza wśród młodego pokolenia świadomego ich walorów ekologicznych i
prozdrowotnych. Stanowiska pokazowe przygotowane przez pracowników Muzeum będą łączyć się w naturalny sposób z zaproszonymi wystawcami, a także stanowić będą kontynuację tematyki przedstawionej na wystawach stałych Muzeum, takich jak: olejarstwo, mleczarstwo, serowarstwo, piekarnictwo, browarnictwo, rzeźnictwo, zielarstwo. Obecni będą lokalni producenci żywności ekologicznej, wytwórcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywcze zrzeszone w
samorządzie spółdzielczym w Polsce. Zwiedzający dowiedzą się m.in. czym różni się miód produkowany masowo od tego, który wytwarzany jest na małą skalę, jak rozpoznawać czy produkt, który widzimy w sklepie na pewno dobrze służy naszemu zdrowiu.
Podczas planowanego spotkania z widzami Muzeum stanie się propagatorem ekologicznej, zdrowej żywności tradycyjnej bez polepszaczy i innych szkodliwych dodatków. Do współpracy w tym zakresie zaprosimy Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Dominować będą stoiska gastronomiczne z naturalną, ekologiczną żywnością, wśród których prym wieść będą potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Na pierwszym planie pojawią się takie stanowiska jak:
1. Rolnictwo (ogrodnictwo, sadownictwo) ekologiczne (plac główny, wiata).
2. Zioła w kuchni (przy ogródku zielarskim w sadzie).
3. Oleje spożywcze (plac główny, wiata).
4. Mleczarstwo i serowarstwo (plac główny, wiata).
5. Rzeźnictwo i wędliniarstwo (plac główny, wiata).
6. Piekarnictwo (okolice pieców chlebowych).
7. Browarnictwo (gorzelnia i ogródek piwny).
8. Pożytki pszczele (okolice szreniawskiego skansenu pszczelarskiego).
9. Warzywa i owoce (plac główny).